Yoga om smerte, lidelse og ulykke

Buddisternes første leveregel er: “Life is suffering”. Dermed sagt, at vi ikke kan undgå smerte. At vi ikke er født til at være lykkelige igennem et helt liv. Tværtimod er smerte en grundvilkår for det levede liv.

Heldigvis er det ikke konstant smerte at leve. Heldigvis! Den tantriske tilgang til yoga siger, at: “suffering arises from your relation to the things causing pain”, hvilket altså giver muligheden for at blive fri for smerten. Og hvordan så det?

Da vi ikke kan ændre tingenes tilstand, må vi derfor flytte fokus til de ting, vi kan ændre. Nemlig vores relation til det, som skaber smerte. Vi kan vælge, hvordan vi vil reagere på det at opleve selve smerten. Fx. ved at acceptere situationen i stedet for at drømme om umulige scenarier.

Smerte kommer fra bristede drømme og forventninger, men når vi vælger at acceptere vores smertefulde situation, har vi også muligheden for at træde ud af rollen som offer og i stedet tage kontrollen.

Det lyder som psykolgisk teori. Med det er vel også fra yogaen, at meget psykologi udspringer? Jeg mener da at have hørt at fx. Jung var stærkt inspireret af yoga.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s